Stigao i međunarodni pehar u vitrinu Vojvodine

Stigao i međunarodni pehar u vitrinu Vojvodine

Beograd, 04-09. Oktobar 2021. GODINE
Autor teksta: KK “Vojvodina”


Prošle nedelje su se igrali međunarodni kupovi u kuglanju. Na jednom od tri učestvovala je i Vojvodina iz Novog Sada, zahvaljujući uspehu iz prošle sezone kada su u nacionalnom kupu Srbije osvojili drugo mesto. Vojvodini je ovo bilo treće učešće na nekom od međunarodnih kupova, 2005. i 2006. godine učestvovali su na Svetskom kupu, gde se takmiče prvaci država, i zauzeli su 8. odnosno 14. mesto. Ove godine na redu je bio XIX. NBC Kup koji se održao u nemačkom Loršu, gde je ispisana istorija kluba, jer igrači ne samo da su izborili plasman među četiri najbolje ekipe, od ukupno 20, nego su u polufinalu i nadigrali favorizovanu ekipu TSV Breitengüßbach-a i time osigurali prvo međunarodno odličje. Zlatnim slovima ostaje zapisano ime sledećih momaka: Kresović Zdravko (kapiten), Simonović Slobodan, Gajin Dragan, Keregđarto Boris, Todorović Nemanja, Rac Andor, Relota Boris, Kovačević Vojislav i Nikolić Igor.

Preostaje žal što Spartak iz Subotice nije uspeo da dođe do medalje kako bismo smo se vratili u Srbiju sa dva odličja iz NBC Kupa. To se nikad nije se desilo a i to što su dve srpske ekipe završile među četri najbolja kluba desilo se po prvi put. Da se podsetimo da se prvi NBC Kup odigrao 2002. godine kad je Jedinstvo iz Novog Bečeja uzelo bronzanu medalju. Na poslednja četri takmičenja svaki put makar jedna ekipa iz Srbije uspela je da dođe do medalje na NBC kupu. U srpskom kuglanju, Vojvodina je sedma ekipa koja je uspela da dođe do medalje na evropskoj sceni. Pre Vojvodine u Evropi uspešni su bili: Beograd, Metalac, Jedinstvo NB, Kordun, Partizan i Niš put.

Svetski kup:
2016. – 3. mesto, Beograd,
2015. – 2. mesto, Beograd,
2014. – 3. mesto, Beograd,
2009. – 3. mesto, Beograd,
1997. – 3. mesto, Kordun (Kljajićevo).

Evropski kup:
2009. – 3. mesto, Niš Put,
2002. – 2. mesto, Metalac (Gornji Milanovac).

NBC kup:
2021. – 2. mesto, Vojvodina (Novi Sad),
2019. – 3. mesto, Metalac (Gornji Milanovac),
2018. – 2. mesto, Beograd,
2017. – 3. mesto, Beograd,
2012. – 2. mesto, Partizan (Beograd),
2007. – 2. mesto, Poštanska Štedionica (Beograd),
2002. – 3. mesto, Jedinstvo (Novi Bečej).

Izveštaj polufinala:

Kao četvrti u kvalifikacijama, polufinalni duel igrali smo protiv ekipe koja je oborila najviše čunjeva u prvom delu- TSV Breitengüßbach-a. Nemačka ekipa oborila je 3770 čunjeva u kvalifikacijama i bili su veliki favoriti u polufinalnom duelu. Međutim “domaćini” nisu bili na visi zadatka i odigrali su 160 čunjeva manje nego u kvalifikacijama, što je Vojvodina iskoristila a sve ostalo je istorija. Drugi polufinalni par takođe je bio nemački-srpski duel između drugoplasiranog Raindorfa i Spartaka iz Subotice i njihov meč je bio prvi na programu.

POLUFINALE: TSV Breitengüßbach-Vojvodina: 3:5 (3609:3630)

Sastavi ekipa:
Vođe ekipa su se odlučile za sledeće sastave:

Wittke Christoper (636 /2/ 1 vs 0 /2/ 627) Simonović Slobodan
Scheuring Marco (607 /1/ 0 vs 1 /3/ 613) Keregđarto Boris
Jelitte Christiana (586 /1/ 0 vs 1 /3/ 625) Gajin Dragan
Nüsslein Mario (593 /3/ 1 vs 0 /1/ 568) Todorović Nemanja
Fritzmann Floriann (614 /4/ 1 vs 0 /0/ 550) Rac Andor
Stark Tobias (573 /1/ 0 vs 1 /3/ 647) Kresović Zdravko


Vojvodina nije imala šta da izgubi u ovom polufinalnom duelu, i da odmere snage sa mladim nemcima (najstariji igrač ima svega 33 godina) u prva dva bloka izašla su četri igrača koja su se nalazila u najboljoj formi.

Utakmicu su otvorili Simonović Slobodan protiv Wittke Christopera koji je imao najbolji rezultat u kvalifikacijama sa 672 čunnja, a drugi par činili su Keregđarto Boris i Scheuring Marco. Slobodan je pružao odličan otpor, ali je na kraju bio primoran da čestita Christopheru, jer je mladi nemac u poslednjem setu odigrao 170, 14 čunjeva više od Slobodana i tako osvojio ekipni poen sa 9 čunjeva razlike. Sa druge strane Boris je odigrao četri neizvesna seta, od kojih je najveća razlika iznosila svega 6 čunjeva i to u prvom setu. Na kraju je Boris bio uspešniji sa 3:1 u setovima i 6 čunjeva razlike. Rezultat posleg prvog bloka iznosio je 1:1 u ekipnim poenima i 3 čunja razlike za TSV Breitengüßbach.

U drugom bloku takođe je ostvaren polovičan uspeh, ali razlika u čunjevima sada je bila na strani Vojvodine. Todorović Nemanja nije uspeo da ponovi svoju partiju iz kvalifikacija te je izgubio bod protiv Nüsslein Maria. Gajin Dragan je pobedio Jelitte Christiana sa većom razlikom nego što je Nemanja izgubio. Ovim ishodom, posle dva bloka rezultat u ekipnim poenima iznosio je 2:2 i 11 čunjeva razlike u korist Vojvodine.

U poslednjem trećem bloku za Vojvodinu na staze su izašli Rac Andor i Kresović Zdravko protiv Fritzmann Floriana i Stark Tobiasa. Florian i Tobias uspešnije su otvorili utakmicu, i oboje poveli sa 1:0 u setovima, dok je u drugom setu ostvaren polovičan učinak ali sada su nemci ponovo imali prednost od 5 čunjeva. Od trećeg seta krenuo je veći pritisak, Zdravko i Andor su dobro odigrali uvodne hitce i odmah preokrenuli razliku u čenjevima koja je održavana do kraja seta. U pomenutom setu, sem Zdravka, svi su podlegli pitisku. Sa setom od 161, koji je odigrao Zdravko, razlika je porasla na 17 čunjeva za Vojvodinu. U poslednjem setu Florian i Zdravko su igrali fantastično, oboje završivši sa preko 170 čunjeva i možemo slobodno reći da je, uz pomoć publike koji je izvanredno podržavala momke na stazama, Zdravko odigrao onako kako to čini jedan pravi kapiten- maksimalno koncentrisano do poslednjeg hitca. Andor i Tobias su bili u razmaku od svega dva čunja, što je govorilo da posle 720 izbačenih hitaca čunjevi i dalje stoje na strani Vojvodine. Ovim je ostvarena pobeda kojoj se ni sami igrači Vojvodine nisu nadali, a slavlje je moglo da počne.

Dok su se jedni radovali plasmanu u finale drugi su tugovali. Koji je bio razlog slabije igre nemačke ekipe to samo oni znaju, ali već sutradan su pokazali da su zaboravili na poraz pobedivši Spartak iz Subotice u borbi za treće mesto.


Izveštaj finala:

Finale se igralo dan posle polufinalnih duela gde su igrači Vojvodine bili svesni da su opet autsajderi, ali su izašli na staze da uživaju i da pokušaju da prirede još jedno iznenađenje. No do toga nije došlo jer je Raindorf pružio partiju koja se očekivala i od TSV Breitengüßbacha u polufinalu, i prebacili cifru od 3800. Iako su u prva dva bloka igrači Vojvodine ostvarili svega 15 čunjeva manje nego u polufinalu, imali su ogroman zaostatak od 149 čunjeva. Tako su nemci slavili sa ubedljivih 8:0.

FINALE: Raindorf-Vojvodina: 8:0 (3827:3543)

Sastavi ekipa:
Vođe ekipa su se odlučile za sledeće sastave:

Weber Mathias (643 /2/ 1 vs 0 /2/ 619) Keregđarto Boris
Schmid Daniel (671 /2/ 1 vs 0 /2/ 632) Simonović Slobodan
Kotal Michael (632 /3/ 1 vs 0 /1/ 603) Gajin Dragan
Raab Alexande (621 /4/ 1 vs 0 /0/ 564) Todorović Nemanja
Lallinger Manuel (631 /3,5/ 1 vs 0 /0/ 271+278) Rac Andor/Kovačević Vojislav
Brachtel Tim (629 /3/ 1 vs 0 /1/ 300+276) Kresović Zdravko/Relota Boris


Vojvodina je napravila isti satav za finale kao dan ranije, time su utakmicu otvorili parovi Keregđarto Boris – Weber Mathias  i Simonović Slobodan – Schmid Daniel. Nemački reprezentativci su već u prvom setu dali do znanja da su nas ozbiljno shvatili i odigrali su 180 i 174. Mathias i Daniel svoje nastupe su završili rezultatima 643 odnosno 671, čime su već posle prvog bloka ostvarili značajnu razliku od 62 čunja i 2:0 u ekipnim poenima. Slobodanu je ovo bio jubilarni 50. nastup u dresu Vojvodine na zvaničnim ekipnim takmičenjima.

U drugom bloku snage su odmerili Gajin Dragan – Kotal Michael i Todorović Nemanja  – Raab Alexande. Domaćini su nastavili sa svojim dobrim partijama i takođe na kraju svojih nastupa ostvarili odlične rezultate. Rezultat na semaforu posle drugog bloka iznosio je 4:0 i 149 čunjeva razlike i tada je bilo jasno da će Vojvodina doputovati u Novi Sad sa srebrnom medaljom.

Poslednjih 240 kugli u finalu podelili su Rac Andor i Kovačević Vojislav odnosno Kresović Zdravko i Relota Boris protiv Lallinger Manuela i Brachtel Tima. Zbog velikog zaostatka njima je preostalo samo da uživaju u kuglanju, jer mnogo kvalitetnih igrača nije imalo prilike tokom svoje karijere da igra finale nekog međunarodnog takmičenja. Ovo međunarodno takmičenje ostaće neverovatan doživljaj za svakog Vojvodininog igrača, kojeg će se rado prisećati iako ni oni sami nisu svesni kakav su uspeh postigli.

Na ovogidšnjem NBC Kupu najbolji prosek u redovima Vojvodine imao je Simonović Slobodan koji je u tri nastupa ostvario prosek od 624,4 čunja, čime je i opravdano pozvan u seniorsku reprezentaciju Srbije na prijateljski meč protiv Rumunije koji se igra 16. i 17. oktobra u Apatinu.

Posle utakmice usledila je dodela medalja koju možete videti na sledećem snimku:


KK VOJVODINA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOK-U ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAM-U

Autorska Prava

Tekst i fotografije objavljene u ovom članku, su vlasništvo kuglaškog kluba “Vojvodina”, Novi Sad. Korišćenje sadržaja bez prethodne usmene ili pismene saglasnosti kluba je STROGO ZABRANJENO.

Autor Teksta: KK “Vojvodina”

Reakcija na Članak

Podeli na Facebook

Dobrodošli na zvaničnu internet stranicu kuglaškog kluba Vojvodina, Novi Sad. Svim simpatizerima kluba i ljubiteljima kuglanja želimo ugodan boravak na našoj stranici.

© Copyright 2022. Sva prava zadržana.

NAVIGACIJA