Nekadašnji kuglaš Vojvodine Mihajlović Franja preminuo u 73 godini života

  • VESTI
  • 22/04/2023
  • 564 PREGLEDA
Nekadašnji kuglaš Vojvodine Mihajlović Franja preminuo u 73 godini života

Novi Sad, 22. APRIL 2023. GODINE
Autor teksta: KK “Vojvodina”


Izveštaj:

12. Aprila 2023. godine u Americi iznenada je preminuo nekadašnji istaknuti kuglaš Vojvodine, legendarni Mihajlović Franja. Ovim putem KK Vojvodina želi da iskaže saučešće porodici i da podseti na njegovu uspešnu i bogatu karijeru.

Rođen je 19. 08. 1950. u Novom Sadu pored kafane “Kuglana” na kojoj je u to vreme svoje ligaške utakmice igrao KK Novi Sad. Kuglanjem je počeo da se bavi sa 14 godina u ekipi Novog Sada. U januaru 1973. godine iz matičnog kluba kao omladinski reprezentativac prelazi u Vojvodinu, a godinu dana kasnije postaje i seniorski reprezentativac Jugoslavije. Te 1973. godine, kao igrač Vojvodine postavio je svoj lični rekord od 1095 čunjeva. U Vojvodini je proveo pet uspešnih godina i 1978. godine vraća se u redove Novog Sada. Za prvi tim Vojvodine sakupio je preko 50 nastupa, i iako još uvek nema tačnog podataka, po dosadašnjem istraživanju pretpostavlja se da je konačan broj nastupa između 60 i 70. Član je prve zlatne generacije Vojvodine koja je 1977. postala prvak pokrajine Vojvodine zajedno sa Rac Janošom i Mohači Zoltanom. Za ovo vreme koje je proveo u crveno-belom dresu više puta je prešao cifru od 1000 čunjeva a oborio je rekord kuglane na raznim stazama.

Bio je član omladinske i seniorske reprezentacije Vojvodine, u više navrata omladinski reprezentativac SFR Jugoslavije ugoslavije kao i seniorski reprezentativac SFR Jugoslavije i SR Jugoslavije. Nacionalni dres za vreme “velike” Jugoslavije obukao je više od trideset puta čime je na teritoriji pokrajine Vojvodine igrač sa najviše nastupa za seniorski nacionalni tim u SFRJ.

Na omladinskom Evropskom prvenstvu debitovao je 1971. godine, dok na narednom prvenstvu 1973. godine, kada je nosio dres Vojvodine, osvaja svoju prvu međunarodnu medalju. Ekipno takmičenje su završili na drugom mestu, a pojedinačno je zauzeo 11. mesto, dok je u paru osvojio 10. mesto. Samo godinu dana kasnije sa svega 24 godine debitovao je na Svetskom seniorskom prvenstvu u Eppelheimu u Nemačkoj, uz imena kao što su Dragaš Nikola, Steržaj Miro i Biber Đuro, gde su ekipno osvojili bronzanu medalju. Franja je prvi igrač Vojvodine koji je osvojio omladinsku i seniorsku medalju na evropskom ili svetskom prvenstvu sa reprezentacijom.

Slobodno možemo da kažemo da je za vreme SFRJ-a, a i u 20. veku, bio najbolji i najpoznatiji kuglaš Novog Sada i pokrajine Vojvodine. Sa reprezentacijom Jugoslavije nosilac je jedne medalje sa Evropskog omladinskog prvenstva i četri medalje sa Svetskih seniorskih prvenstava. Svetsko prvenstvo 1984. godine, koje je bilo održano u Ljubljani, bilo mu je najuspešnije. Osvojio je po jednu ekipnu i pojedinačnu bronzanu medalju, a falilo mu je svega 16 čunjeva da izjednači pojedinačni nacionalni rekord koji je držao Jager Laslo sa 998 čunjeva iz 200 hitaca. Franja je u finalu oborio 982 čunja koja su mu ujedno i donela pojedinačnu bronzanu medalju. Od nacionalne reprezentacije oprostio se na Svetskom prvenstvu koje je održano u Osjeku 2002. godine.

Seniorsko pojedinačno prvenstvo Vojvodine osvojio je ukupno 7 puta i po tome je najuspešniji takmičar na ovom takmičenju i dan danas. Do ovih 7 titula došao je u dresovima Vojvodine i 13. Maja. Pored sedam titula, tri puta je bio i vicešampion pokrajine Vojvodine a jednom je bio i treći. Prvi put je nastupao na pomenutom takmičenju 1968. godine u Novom Sadu na kuglanama „Radnički“ i „Petrovaradin“ kada je sa svega 18. godina osvojio drugo mesto. Iste godine postao je pojedinačni seniorski prvak Srbije i već tad najavio blistavu i uspešnu karijeru.

Tokom svoje bogate karijere uspešno je vodio svoje kuglaške bitke u Jugoslaviji, Nemačkoj i Mađarskoj, gde je igrao za Novi Sad, Vojvodinu, 13. Maj, Medveščak, Kordun, Rot-Weisse Sandhaussen i Segedin TE. Sa Medvešćakom je pokorio Jugoslaviju i Evropu kao nacionalni i Evropski prvak, dok je sa Kordunom takođe bio nacionalni prvak, a na Svetskom kupu osvojili su treće mesto. Sa Rot-Weisse Sandhaussenom takođe je postao nacionalni prvak Nemačke a osvojili su i Svetski kup 1991. godine. Sa Segedinom je ponovio isti uspeh kao sa Kordunom i Rot-Weissom, a na Svetskom kupu osvojili su treće mesto.

Zbog svega što je učinio za kuglanje i kuglaški klub Vojvodinu, Franja Mihajlović zauvek će ostati legenda ovog sporta i našeg kluba.
Neka mu je večna slava i hvala.


KK VOJVODINA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOK-U ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAM-U

Autorska Prava

Tekst i fotografije objavljene u ovom članku, su vlasništvo kuglaškog kluba “Vojvodina”, Novi Sad. Korišćenje sadržaja bez prethodne usmene ili pismene saglasnosti kluba je STROGO ZABRANJENO.

Autor Teksta: KK “Vojvodina”

Reakcija na Članak

Podeli na Facebook

Dobrodošli na zvaničnu internet stranicu kuglaškog kluba Vojvodina, Novi Sad. Svim simpatizerima kluba i ljubiteljima kuglanja želimo ugodan boravak na našoj stranici.

© Copyright 2022. Sva prava zadržana.

NAVIGACIJA