Janoš Rac proslavio 70. rođendan

  • VESTI
  • 25/09/2022
  • 203 PREGLEDA
Janoš Rac proslavio 70. rođendan

Novi Sad, 25. SEPTEMBAR 2022. GODINE
Autor teksta: KK “Vojvodina”


Izveštaj:

U četvrtak 22. septembra, u Debeljači, svoj 70-ti rođendan proslavio je nekadašnji kuglaš Vojvodine , Rac Janoš. U crveno belom dresu proveo je 5 godina- od 1972. do 1977. godine. Pored Vojvodine uspešno je nosio boje kuglaškog kluba Spartak iz Debeljače i Vatrogasca iz Kanjiže. Kuglanjem se bavio od 1965. do 1983. godine, kada je svoju uspešnu karijeru završio u istom klubu u kojem je i počeo- Spartaku.

Janoš je prva osoba u istoriji kluba koja je prebacila 100 zvaničnih ekipnih nastupa za Vojvodinu i prvi je igrač koji je postao državni prvak- bilo je to na omladinskom prvenstvu u Ljubljani. Bio je član omladinske reprezentacije Vojvodine od 1972. do 1975. godine, a seniorsku reprezentaciju Vojvodine predstavljao je od 1974. do 1976. godine. Takođe, bio je član omladinske reprezentacije SFRJ, koja je učestvovala na omladinskom Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Reprezentacija Jugoslavije osvojila je peto mesto a Janoš je bio najbolji pojedinac sa 851 oborenim čunjem.

Od 1972. do 1976. godine bio je redovan učesnik tradicionalnog turnira „Susret Bratstva i Jedinstva“, gde je 1975. godine reprezentacija Vojvodine po prvi put osvojila turnir, a Janoš je po drugi put imao drugi najbolji pojedinačni rezultat od 943 čunja. Prvi put je to ostvario godinu dana ranije kada je reprezentacija Vojvodine osvojila drugo mesto. Godine 1975. nastupao je i za seniorsku reprezentaciju Vojvodine na turniru „Susret Bratstva i Jedinstva“ koji je bio održan šest meseci posle omladinskog turnira, na kom je reprezentacija Vojvodine i u seniorskoj konkurenciji prvi put došla do prvog mesta, a Janoš je sa 983 čunja ostvario treći najbolji pojedinačni rezultat, ostavivši iza sebe Dragaša Nikolu i Biber Đura.

Janoš je 1975. godine došao do naslova državnog prvaka na omladinskom pojedinačnom prvenstvu sa ličnim rekordom od 1053 oborena čunja, ostavivši iza sebe igrače poput Hočevar Matjaža, kuglaša koji je ostavio dubok trag u jugoslovenskom i slovenačkom kuglanju, Jager Lasla koji je izrastao u svetskog prvaka, Nagode Jožea i ostale. Godinu dana ranije osvojio je treće mesto na istom takmičenju i ta medalja je prvo odličje unutar kluba sa prvenstava SFR Jugoslavije. Janoš je kompletirao omladinske državne medalje u sve tri boje, jer je 1975. godine, dan pre pojedinačnog uspeha sa omladinskom ekipom Vojvodine, zauzeo drugo mesto na ekipnom državnom prvenstvu SFRJ. Zajedno sa Mihajlović Franjom i Mohači Zolijem, bili su članovi prve zlatne generacije Vojvodine koja je 1977. godine postala prvak pokrajine Vojvodine, a na prvenstvu SR Srbije su bili drugi godinu dana ranije. Godine 1975. dobio  je priznanje „Najbolji omladinski sportista pokrajine Vojodine“. Njegov najbolji plasman na seniorskom pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije bilo je sedamnaesto mesto a na državnom parovnom prvenstvu u Mariboru u paru sa Mihajlović Franjom napravili su istorijski iskorak, sa 1887 oborenih čunjeva (gde je Franja doprineo sa 974 i Janoš sa 914 čunjeva) osvojili su sedmo mesto i postali najuspešniji takmičari na ovom prvenstvu sa teritorije pokrajine Vojvodine.

U Spartaku je bio član najuspešnije generacije koja je 1980. godine na seniorskom državnom prvenstvu osvojila peto mesto, a svega 16 čunjeva im je nedostajalo za završnicu takmičenja prvaka SFRJ.

Kuglaški klub Vojvodina želi mu srećan rođendan i još puno slavlja u zdravlju i veselju.


KK VOJVODINA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOK-U ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAM-U

Autorska Prava

Tekst i fotografije objavljene u ovom članku, su vlasništvo kuglaškog kluba “Vojvodina”, Novi Sad. Korišćenje sadržaja bez prethodne usmene ili pismene saglasnosti kluba je STROGO ZABRANJENO.

Autor Teksta: KK “Vojvodina”

Reakcija na Članak

Podeli na Facebook

Dobrodošli na zvaničnu internet stranicu kuglaškog kluba Vojvodina, Novi Sad. Svim simpatizerima kluba i ljubiteljima kuglanja želimo ugodan boravak na našoj stranici.

© Copyright 2022. Sva prava zadržana.

NAVIGACIJA