Pobedom nad Kordunom Vojvodina potvrdila drugo mesto u Super ligi i plasman na Evropski kup

Pobedom nad Kordunom Vojvodina potvrdila drugo mesto u Super ligi i plasman na Evropski kup

NOVI SAD, 19. MART 2023. GODINE
Autor teksta: KK “Vojvodina”


Izveštaj:

U poslednjem 18. kolu Super ligi Srbije kuglaši Vojvodine su zatvorili aktuelnu sezonu pred domaćom publikom protiv Korduna iz Kljajićeva. Kao što smo u ranijim izveštajima pisali, Kordun je nekadašnji prvak Jugoslavije- 1997. i 1998. godine su došli do šampionskog naslova u tadašnjoj I Saveznoj ligi. Takođe prva su ekipa koja je došla do nekog odličja na međunarodnim takmičenjima, kada su 1997. godine na Svetskom kupu osvojili treće mesto.

Za goste je utakmica bila bez takmičarskog značaja jer su prethodnom kolu obezbedili opstanak u Super ligi zahvaljujući pobedi nad Jedinstvom i doputovali su u Novi Sad sa kombinovanim sastavom. Što se domaće Vojvodine tiče njima je bio potreban makar bod, kako ne bi zavisli od rezultata utakmice Spartak 024 – Crvena Zvezda za drugo mesto na tabeli. Kuglaši Vojvodine bili su na visini zadatka i sa 3370 oborenih čunjeva obezbedili su srebrnu medalju i Evropski kup koji će se u oktobru odigrati u Tuzli. Vojvodina će pokušati da po prvi put dovede Ligu šampiona u Novi Sad, a za to je potrebno da se nađu među pet najboljih ekipa. Ovo je ujedno četvrta medalja u Super ligi za Vojvodinu u istoriji kluba, i posle tri zlatne u kolekciju je dodata i prva srebrna medalja.

Treba još napomenuti da je ove sezone u Super ligi samo tri puta odigran veći rezultat od ovog protiv Korduna -Beograd je odigrao 3476 u prvom kolu, zatim Vojvodina 3413 u 8. kolu, 3400 u trećem kolu a isti ovaj rezultat su kuglaši Vojvodine postigli i u 7. kolu.

Kuglaši Beograda su ove sezone prošetali do odbrane šampionske titule, koja im je 13. po redu. Do ovog uspeha stigli su sa svega jednom izgubljenom utakmicom i ukupnih 34 poena, čak 8 bodova više od drugoplasirane Vojvodine. Oni su ujedno obezbedili i Svetski kup koji će biti održan u Apatinu. Treće mesto i NBC kup je obezbedila Crvena Zvezda sa 23 poena i oni će putovati u hrvatski Slavonski Brod. Beogradskim crveno belima ovo je 14. medalja u Super ligi Srbije, od kojih imaju 6 titula, 3 srebra i 5 bronzi. Zatim na tabeli po redu ih prate Spartak 024 sa 21, Jedinstvo sa 19, Vihor i Kordun po 15 i Partizan sa 13 poena, dok ligu napuštaju Metalac i Trstenik sa 11 odnosno 3 poena.

Novi superligaši za narednu sezonu su Jadran iz Golubinaca i Mladost iz Kragujevca. Obema ekipama će sezona 2023/2024 biti debitantska u Super Ligi Srbije. Za ove 32 godina koliko je prošlo od raspada SFRJ-a, ukupno šest ekipa su bile prvaci a to su: Beograd 13 puta, Partizan 7, Crvena Zvezda 6, Vojvodina 3, Kordun 2 i Kanjiža 1.

Vojvodina-Kordun: 7:1 (3370:3077)


Sastavi ekipa:
Vođe ekipa su se odlučile za sledeće sastave:

Vojvodina:
Kresović Zdravko, Keregđarto Boris, Nikolić Igor, Simonović Slobodan, Rac Andor i Kovačević Vojislav.
Rezerve: Relota Boris, Gajin Dragan i Todorović Nemanja.

Kordun:
Pruginić Dejan, Vorkapić Nenad, Čekeliš Dušan, Karagaća Miloš, Borić Rajko i Cimeša Milan.
Rezerve: Jovetić Marko i Blagojević Nikola.

Kresović Zdravko (562 /1,5/ 0 vs 1 /2,5/ 557) Pruginić Dejan
Keregđarto Boris (565 /4/ 1 vs 0 /0/ 485) Vorkapić Nenad
Nikolić Igor (557 /3/ 1 vs 0 /1/ 513) Čekeliš Dušan
Simonović Slobodan (569 /3/ 1 vs 0 /1/ 538) Karagaća Miloš
Rac Andor (584 /4/ 1 vs 0 /0/ 217+264) Borić Rajko/Jovetić Marko
Kovačević Vojislav/Relota Boris (276+257 /3/ 1 vs 0 /1/ 503) Cimeša Milan


Utakmicu su otvorili Kresović Zdravko koji je za protivnika imao Pruginić Dejana i Keregđarto Boris koji je igrao protiv Vorkapić Nenada. Duel između Kresovića i Pruginića bio je uzbudljiv, sa preokretom i skoro do poslednjeg hitca nije se znalo ko će izaći kao pobednik. Prvi set pripao je Pruginiću, zatim je u drugom Kresović slavio za 24 čunja, čime je stekao prednost od 14 na 60 hitaca. Prava borba između njih tek je počinjala, treći set su završili u egalu i pitanje pobednika odlučio je poslednji set, u koji je Pruginić bolje ušao, stekao dovoljnu zalihu na pune koju je održao do kraja seta. Na kraju 120 hitaca Kresović jeste imao više čunjeva ali je izgubio ekipni bod na setove- 1.5:2.5 u korist Pruginića. U duelu između Keregđarta i Vorkapića nije bilo nimalo uzbuđenja, Boris je rutinski uzeo ceo plen sa 4:0 i čak 80 čunjeva razlike.

Prvi blok je završen sa 1:1 u ekipnim poenima, dok je razlika u čunjevima iznosila velikih 85 za domaćine.

U drugom bloku na staze izlaze Nikolić Igor i Simonović Slobodan za Vojvodinu, dok su gostujući Kordun predstavili Čekeliš Dušan i Karagaća Miloš. Posle prvih 60 hitaca drugog bloka bila je prisutna samo manji neizvesnost, jer je kod oboje bilo 1:1 u setovima, ali prednost je bila na strani Nikolića (11) i Simonovića (8). U drugih 60 hitaca viđena je bila sasvim druga priča, samo igrači Vojvodine su se videli na stazi- doduše Karagađa jeste bio solidan ali nije mogao ni u jednom trenutku da ugrozi Simonovića. Posle 120 hitaca obojica su osvojili ekipne poene sa 3:1 u setova, a razlika u čunjevima bila je 44 odnosno 31.

Završetkom drugog bloka rezultat na semaforu pokazivao je 3:1 u ekipnim poenima i sad već skoro nedostižnih 160 čunjeva prednosti za Vojvodinu.

U poslednjem trećem bloku na staze su izašli Rac Andor i Kovačević Vojislav a njihovi protivnici bili su Borić Rajko i Cimeša Milan. Rac se sa lakoćom izborio sa Borićem, a zatim i sa Jovetić Markom jer je Kordun izvršio izmenu nakon 60. hitca. Četvrti ekipni poen obezbedio je sa 4:0 u setovima i povećao razliku u čunjevima za još 103 čunja. Rac se posebno istako u trećem setu kada je na pune imao 84 čunja i na to očistio izvanrednih 81 i tako set završio sa 165. Ukupno je imao 232 čišćenje čime je i u tom segmentu bio najbolji na utakmici, a jedino je još Keregđarto imao čišćenje preko 200, tačnije 208. Kovačević je takođe bio na visini zadatka, poveo sa 2:0 u setovima sa rezultatom od 276 čunja i posle toga svoj nastup pripustio je Reloti Borisu kako bi on završio ligaški deo sezone. Njih dvoje su obezbedili peti, poslednji ekipni poen sa 3:1 u setovima.

Krajnji rezultat je 7:1 i 293 čunja razlike za Novosađane, čime svi u taboru Vojvodine mogu da budu zadovoljni kako je završena ekipna kuglaška sezona 2022/2023. Igrač utakmice je Rac Andor sa 584 oborena čunja dok je u redovima gostiju najbolji pojedinac bio  Pruginić Dejan sa 557 čunjeva.

Posle utakmice usledila je dodela pehara i medalja koje je uručio Pejčić Dragoslav, predsednik kuglaškog saveza Novog Sada. On je, pored muške ekipe Vojvodine, dodelio medalje i ženskoj ekipi Vojvodine koja je takođe osvojila drugo mesto u Super ligi u sezoni 2022/2023.

Vojvodina je ove sezone u proseku zabeležila 557,81 čunjeva kao domaćin, šta je za 5 više u odnosu na prošlu sezonu, dok na gostujućim stazama u Super ligi Vojvodina je ostvarila prosek po igraču od 583,22 čunjeva šta je za 2,7 više nego prošle sezone. Najbolji pojedinac bio je kapiten kluba, Kresović Zdravko koji je u proseku kod kuće beležio 581,42, u gostima 601,75 čunjeva a ukupan prosek u Super ligi mu je 591,75.

Od izazova za ovu sezonu ostaje još pojedinačno državno prvenstvo na kome učestvuju tri naša predstavnika, Simonović Slobodan, Keregđarto Boris i Nikolić Igor a poslednje pomenuta dvojica će se takmičiti i na prvenstvu Srbije u tandemu.


KK VOJVODINA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOK-U ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAM-U

Autorska Prava

Tekst i fotografije objavljene u ovom članku, su vlasništvo kuglaškog kluba “Vojvodina”, Novi Sad. Korišćenje sadržaja bez prethodne usmene ili pismene saglasnosti kluba je STROGO ZABRANJENO.

Autor Teksta: KK “Vojvodina”

Reakcija na Članak

Podeli na Facebook

Dobrodošli na zvaničnu internet stranicu kuglaškog kluba Vojvodina, Novi Sad. Svim simpatizerima kluba i ljubiteljima kuglanja želimo ugodan boravak na našoj stranici.

© Copyright 2022. Sva prava zadržana.

NAVIGACIJA